ETF vs. aktier – hvad skal du vælge for at tjene penge?

Hvis du vil opnå større økonomisk uafhængighed, skal du leve efter Warren Buffetts motto: ”Hvis du ikke finder en måde at tjene penge, mens du sover, kommer du til at arbejde, indtil du dør”. Ideen …

ETF vs. aktier – hvad skal du vælge for at tjene penge?

Hvis du vil opnå større økonomisk uafhængighed, skal du leve efter Warren Buffetts motto: ”Hvis du ikke finder en måde at tjene penge, mens du sover, kommer du til at arbejde, indtil du dør”. Ideen med dette motto er, at hvis du investerer dine penge på en rationel måde, kan dine penge generere nye penge og vokse sig større og større – uden at du behøver at løfte en finger.

Spørgsmålet er så bare, hvad du skal investere dine penge i? De fleste danskere har haft stor succes med aktiehandel, men flere og flere sværger også til ETF’er på grund af de lavere omkostninger. I denne hurtige guide vil du blive introduceret for ETF’er og hvilke fordele, der knytter sig til disse investeringer.

Hvad er en ETF?

”ETF” er en forkortelse for ”Exchange Traded Funds”, og det er en overordnet betegnelse for fonde, du kan købe og sælge ligesom aktier. Forskellen på en ETF og en aktie er i bund og grund, at aktien er én enkelt investering, mens en ETF er en investering i mange aktier på én gang. Du køber en andel af fonden, hvorefter dine penge bliver spredt ud på flere hundrede eller tusinde aktier og obligationer.

Effekten er blandt andet, at du opnår mindre risiko. Hvis du kun investerer i én aktie, svarer det til at lægge alle sine æg i én kurv; hvis du taber kurven, går alle æggene i stykker. Ved en ETF får du i stedet en lille andel af mange aktier, og der skal dermed meget til, før du risikerer at tabe store summer.

Forskellen på ETF’er og danske investeringsforeninger

Denne logik fører selvfølgelig også til, at du ikke nødvendigvis vil opnå de store opture, som en enkelt aktie kan byde på. ETF’er udvikler sig typisk langsommere, men mere stabilt. På den måde minder ETF’er om de danske investeringsfonde, hvor du ligeledes kan investere i mange virksomheder på én gang.

Forskellen på ETF’er og danske investeringsfonde er ikke stor; det handler ofte om, at omkostningerne ved ETF’er lavere, da disse udenlandske fonde har bedre muligheder for at investere i de store globale markeder. Når du investerer i en ETF, er den ofte passiv/indeksbaseret, og det betyder, at den følger de store markeder løbende. Det er generelt et godt træk, da de globale markeder statistisk set vokser med omtrent 6-7% årligt.

Fordele og ulemper ved ETF’er

Kort fortalt er den store fordel ved en ETF, at du får lov til at investere i mange aktier på én gang, hvilket er både mindre risikofyldt og mindre omkostningstungt. Ulempen er derimod, at du ikke skal forvente store stigninger på kort tid; ETF’er vokser sig gradvist større over en længere periode.

Du skal derfor spørge dig selv: ”Hvilken type investor er jeg?” Kan du undvære pengene i længere tid, og kan du leve med, at formuen vokser langsomt – men sikkert – år for år? Eller er du mere vovet og tør risikere, at én enkelt aktie enten vokser utroligt meget på kort tid – eller falder i lige så høj grad?